Waarom en hoe en wanneer

Waarom een energiecoöperatie

Als we niets doen, wordt onze energierekening de komende jaren gemiddeld € 150,– tot € 200,– per jaar duurder, terwijl het inkomen amper zal stijgen. Ieder jaar verliest u dus een beetje netto besteedbaar inkomen.

Als we niets doen, zijn we straks afhankelijk van een paar hele grote bedrijven, waarvan de aandeelhouders in Rusland, China of het Midden-Oosten wonen.

Als we niets doen, stijgt de wereldwijde temperatuur met meer dan 2 graden door de alsmaar stijgende uitstoot van broeikasgas. Het rapport van de IEA (International Energy Agency) is duidelijk; we hebben nog krap 5 jaar om de omslag naar duurzame energie te maken en dat terwijl de groeiende wereldbevolking en de opkomende BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) voor een verdubbeling van het fossiele energieverbruik gaan zorgen. 

Hoe?

Samen aan de slag.

Allereerst is het belangrijk te weten, dat wij de energie coöperatie  Green Power Delfzijl hebben opgericht om samen met u te werken aan een betaalbare, eigen en duurzame energietoekomst. De vrije markt doet dit niet voor ons. We moeten het zelf doen. De wil is er, het geld ook (we betalen nu toch al onze energierekening!) en ook de techniek om het te kunnen doen. De laatste wordt ook steeds beter en is ook kleinschalig toepasbaar. 

Uitgangspunt van de energiecoöperatie GPDelfzijl  is dat alles wat we doen, moet leiden tot een voordeel voor de leden, onze vereniging en  gemeenschap. Alleen door samen te werken en collectief aan de slag te gaan, is dit te realiseren. Zo krijgen in onze opzet niet alleen onze leden voordeel, maar bepalen ze ook in welke duurzame projecten door de coöperatie geïnvesteerd gaat worden. Door steeds meer energie zelf te gaan produceren, komt er steeds meer geld vrij om niet alleen de leden te bevoordelen, maar ook om duurzame projecten in onze regio te realiseren. Zo  willen we bij dragen  aan de gemeenschap als geheel. 

GPDelfzijl als coöperatieve vereniging betekent dat er leden zijn. Leden kunnen zich via deze website aanmelden. De leden die zich aanmelden worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, kunnen straks profiteren van alle diensten en adviezen die nu nog in ontwikkeling zijn en  worden uitgenodigd deel te nemen aan vergaderingen en  bij work-shops  aanwezig te zijn. 

Het uitgangspunt is dat we altijd met de leden bepalen welk deel van het voordeel dat we behalen doorgeven aan de leden en welk deel we gebruiken om te investeren in duurzame projecten. De verdeelsleutel hiervoor wordt bepaald door de leden. Hoe meer we dit kunnen doen, hoe meer we samen gaan bereiken en dat is nu juist de manier om straks onze energierekening echt naar beneden te krijgen en onze leefomgeving duurzamer te maken. De productie van deze collectief gespaarde gelden komt direct ten goede aan de leden en omgeving. Hoe langer je meedoet, hoe groter je voordeel!

Ook willen we de mogelijkheid creëren, dat leden die dat willen, kunnen investeren in gezamenlijke projecten. Naar mate de hoogte van de investering, naar mate men meer profiteert van de opbrengst van het project. Natuurlijk wordt alles keurig in overeenkomsten vast gelegd.

Wanneer willen we wat doen?

Onze planning

Sinds we in de zomer van 2018 de eerste stap is gezet om te komen tot de oprichting van onze energiecoöperatie GPDelfzijl, maken we flinke stappen in de opbouw van de  organisatie. Dit jaar gaat het erom, dat veel aandacht wordt besteed aan het vergaren van kennis,  de organisatiestructuur,  als aan potentiële projecten. Deze ontwikkeling gaat steeds sneller. Daarom zijn we natuurlijk nog steeds op zoek naar verbreding van het bestuur, mensen die mee willen doen en ons willen ondersteunen.

Wil je ook een bijdrage leveren?

Na de oprichting maken we stappen vooruit. De verdere uitwerking van de plannen willen we samen doen met leden die daar belangstelling voor hebben. Wil je ook een actieve bijdrage leveren? Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.